• Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο

  • Αθήνα - Αμπελόκηποι Λεωφ. Κηφισίας 80 Τηλ. 2106910101

polykystΕίναι μια πάθηση άγνωστης αιτιολογίας που μπορεί να επηρεάσει ανάλογα με τη βαρύτητα του εμμηνορυσιακού κύκλου μιας γυναίκας (αρραιομηνόρροια, συχνομηνόρροια), την εμφάνιση (ακμή, τριχοφυΐα, λιπαρότητα, τριχόπτωση) ή την γονιμότητά της (ανωορρηκτικοί κύκλοι- δυσκολία στην ωορρηξία).  Είναι η συχνότερη μεταβολική- ενδοκρινολογική πάθηση νέων γυναικών κι εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία. Η συχνότητα εμφάνισής της στην Ελλάδα είναι 7% . Η αιτία ωστόσο δεν είναι γνωστή. Πιθανολογείται συνδυασμός γονιδίων και περιβάλλοντος.

Ένα 60% των γυναικών παρουσιάζει μια απλή μορφή πολυκυστικών ωοθηκών χωρίς ιδιαίτερα περιστασιακά ή καθόλου συμπτώματα. Ένα άλλο ποσοστό αναφέρει ένταση συμπτωμάτων και σε εκείνη την περίπτωση χρειάζεται ρύθμιση της κατάστασης από τον γυναικολόγο.

Εικόνα- συμπτώματα: Αφορά τόσο παχύσαρκες όσο και λεπτόσωμες γυναίκες. Συνήθως, εμφανίζουν διαταραχή στην περίοδο, τριχοφυΐα προσώπου- σώματος, ακμή, λιπαρότητα, τριχόπτωση, υπογονιμότητα, ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, διαταραχή σακχάρου και ινσουλίνης.

Η διάγνωση γίνεται με το ιστορικό της ασθενούς (διαταραχές του κύκλου) κλινική εξέταση (ακμή, τριχοφυΐα, λιπαρότητα, τριχόπτωση, ενίοτε αυξημένο σωματικό βάρος, υπερηχογράφημα κυρίως ενδοκολπικό που οι ωοθήκες έχουν συνήθως αυξημένο μέγεθος και παράταξη μικρών ωοθηλακίων περιφερειακά της ωοθήκης εν είδη τροχό αμάξης και τέλος εργαστηριακό έλεγχο. Ορμονικός έλεγχος γίνεται συνήθως από την 2η έως την 5η μέρα της περιόδου (1η μέρα όπου ξεκινάει η κανονική ροή του αίματος) και περιλαμβάνει τις ακόλουθες ορμόνες FSH, LH, PRL, Er, SHBG, 17OH προγεστερόνη, τεστοστερόνη, δυανδροστενδιόνη και ινσουλίνη.

Έχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν διαταραχές μεταβολισμού του σακχάρου και σε περιπτώσεις υπογονιμότητας πολλές φορές δίνονται αντιδιαβητικά δισκία προκειμένου να βοηθηθεί η γυναίκα στη ρύθμιση ωορρηξιών της. Αυτά μπορούν να δοθούν έως και 6 μήνες πριν την επίτευξη της πιθανής σύλληψης.

Απώτερες επιπτώσεις: Εκτός από τις διαταραχές περιόδου, τις αισθητικές επιπτώσεις (ακμή, τριχοφυΐα, τριχόπτωση) οι ασθενείς έχουν ακόμη πιθανότητα υπογονιμότητας, οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και καρδιακής νόσου.

Θεραπεία: Στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων, του κοιλιακού πάχους και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Σε παχύσαρκες γυναίκες που έχασαν βάρος με δίαιτα ο κύκλος ξανάγινε ομαλός.

Σε πολλές περιπτώσεις δίνεται αντισύλληψη σε συνδυασμό με αντιανδρογόνα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα στην αντισύλληψη θεωρείται ότι δεν αυξάνεται το σωματικό βάρος. Επίσης, φάρμακα αντιδιαβητικά που βοηθούν τον μεταβολισμό της ινσουλίνης βοηθούν στην ομαλοποίηση της περιόδου και στην υπογονιμότητα.