• Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο

  • Αθήνα - Αμπελόκηποι Λεωφ. Κηφισίας 80 Τηλ. 2106910101

(HUMAN PAPILOMA VIRUS – ιός ανθρωπίνων θυλωμάτων)

HPVΤο εμβόλιο για τον ιό των κονδυλωμάτων εξασφαλίζει μια γυναίκα για 4 πιο συχνούς τύπους του ιού HPV, τους 6, 11, 16, 18. Οι τύποι 6, 11 είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των οξυτενών κονδυλωμάτων και οι 16, 18 είναι οι περισσότερο ογκογόνοι τύποι. Σε αυτούς οφείλεται το 75 % των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου.

Γι’αυτό συνίσταται ο εμβολιασμός από την ηλικία των 12- 13 ετών, πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, αλλά και μετά και σε πιο μεγάλη ηλικία και πάνω από 26 ετών. Τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι το διδύναμο που προφυλάσσει από τους τύπους του ιού 16, 18 και το τετραδύναμο που προφυλάσσει από τους ιούς 6, 11, 16, 18.Τα εμβόλια γίνονται σε τρεις δόσεις 0- 2- 6 μήνες και σύμφωνα με τα δεδομένα δεν χρειάζεται στο μέλλον επαναληπτική δόση.

Βέβαια η χρήση εμβολίου δεν εξασφαλίζει μια γυναίκα ότι δεν θα κολλήσει κάποιον από τους 80 τύπους του ιού των κονδυλωμάτων. Γι’ αυτό και θα πρέπει οι γυναίκες αλλά και οι άντρες που ουσιαστικά είναι φορείς του ιού και τον μεταδίδουν, να κάνουν χρήση προφυλακτικού, να αποφεύγουν το κάπνισμα και οι γυναίκες να κάνουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο που περιλαμβάνει και το test PAP ή την HPV-DNA τυποποίηση.