• Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο

  • Αθήνα - Αμπελόκηποι Λεωφ. Κηφισίας 80 Τηλ. 2106910101
pregnant-woman-with-physician

Α. ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

Απλές ερωτήσεις που μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν σκοπεύει να μείνει έγκυος.
1) Χρειάζεται να γίνουν κάποιες προληπτικές εξετάσεις, πριν να προσπαθήσω να μείνω έγκυος;
Σίγουρα ένας πρώτος έλεγχος χρειάζεται. Αφού προηγηθεί μια επίσκεψη στο γυναικολόγο και γίνει το καθιερωμένο check up (δηλαδή test PAP,u/s, εσωγεννητικών οργάνων ενδοκολπικό κλινική εξέταση και ψηλάφηση μαστού και πιθανόν και μία κολπική καλλιέργεια, τότε υπό φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς να έχουμε κάποιο ιστορικό συνιστάται: γεν. αίματος, σίδηρος, αίματος και φερεττίνη, ομάδα RU και οι 2 σύντροφοι, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (για να διαπιστωθεί αν υπάρχει στίγμα μεσογειακής αναιμίας) και test δρεπανώσεως. Επίσης, σήμερα θα ήταν σκόπιμο ο ένας από τους δύο συντρόφους να κάνει μια εξέταση για τις συχνότερες μεταλλάξεις της κυστικής ίνωσης.


2) Μπορώ να μείνω έγκυος;-Ποιες μέρες πρέπει να προσπαθώ;
Με ελαχιστοποίηση του άγχους το νέο ζευγάρι θα πρέπει να ξεκινήσει τις προσπάθειές του και να εστιάσει στις γόνιμες μέρες. Αυτό θα γίνει για τουλάχιστον 6 μήνες και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και εφόσον κριθεί απαραίτητο από το γυναικολόγο θα δοθούν κάποιες πρώτες εξετάσεις που αφορούν τη γονιμότητα του ζεύγους. Αυτές είναι η υστεροσαλπιγγογραφία, ορμονικός έλεγχος της γυναίκας, που σύνηθως γίνεται από τη 2η έως την 5η μέρα του κύκλου και το σπερμοδιάγραμμα μετά από 3-5 μέρες αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα. Ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών γίνεται με το να διαιρέσουμε τη διάρκεια του κύκλου δια του δύο και να αφαιρέσουμε και να προσθέσουμε 3 ημέρες. Για παράδειγμα, αν ο κύκλος μιας γυναίκας είναι 28 ημέρες διαιρείται το 28 δια του 2= 14±3 ημέρες. Δηλαδή οι προσπάθειες θα εστιάζονται από την 11η μέρα έως την 17η μέρα. 1η μέρα περιόδου είναι η μέρα που έρχεται το κανονικό αίμα.

Συνιστάται οι επαφές να γίνονται ανά 2 ημέρες για να είναι πιο δραστικό το σπέρμα.
Βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι δεν γίνεται σε κάθε κύκλο ωορρηξία και ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Γι’ αυτό δεν πρέπει να απογοητεύεται το ζευγάρι που παρόλο που εστιάζει στις μέρες αποτύχει. Πρέπει να ξαναπροσπαθήσει και να επιμείνει ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Β. Οι πρώτες οδηγίες
Η εγκυμοσύνη είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και όχι μια παθολογία. Κατά συνέπεια η γυναίκα θα μπορεί να κάνει τις δραστηριότητές της όπως πριν. Προϋπόθεση να εξελίσσεται ομαλά να μην υπάρχουν συσπάσεις, αιμορραγίες, έντονες ναυτίες και εμετούς.
– Όσον αφορά τη διατροφή συνιστάται μικρά και συχνά γεύματα με γενικότερη επιμέλεια στην κατάχρηση των υδατανθράκων.
– Επίσης λόγω της εύκολης ανάπτυξης ορθοστατικής υπότασης, συνιστάται η προσοχή στην έγερση από το κρεβάτι, καρέκλα κλπ.
– Δεν πρέπει μία έγκυος γυναίκα να τρώει και να πηγαίνει κατευθείαν για ύπνο. Η έγκυος θέλει περισσότερες ώρες για την πέψη απότι πριν.
– Όταν σκύβει να πίασει ένα αντικείμενο από το έδαφος αυτό να το κάνει με λυγισμένα τα γόνατα.
– Να αποφεύγει να στέκεται παραπάνω ώρα όρθια (ορθοστατική υπόταση).
– Το βάρος το οποίο θα σηκώνει να κινείται σε λογικά πλαίσια και να αποφεύγονται οι υπερβολές .
– Να ενυδατώνεται καλά ώστε να κράτά σταθερό όγκο αίματος και πάνμτα μαζί της να έχει snack σε περίπτωση που χρειαστεί (υπογλυκαιμία).

Γ. Η παρακολούθηση στο 1ο τρίμηνο καλό είναι να γίνεται ανά 2η βδομάδα μέχρι να συμπληρωθεί η 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης όπου και θα γίνει το πρώτο ουσιαστικό test που λέγεται αυχενική διαφάνεια και Peppas.
Η συχνή παρακολούθηση γίνεται διότι έτσι εξασφαλιζόμαστε ότι θα γίνει έγκαιρη η διαπίστωση μιας παλινδρόμου κυήσεως που αυτό είναι πιο συχνό το 1ο τρίμηνο.

Το 1ο τρίμηνο είναι πολύ σημαντικό διότι τότε μπαίνουν τα θεμέλια της υγείας και της υποδομής του εμβρύου, διότι τότε γίνεται η οργανογέννεση που ολοκληρώνεται τη 12η εβδομάδα. Μετά το έμβρυο μεγαλώνει σε όγκο.
Έτσι πρέπει να προσέξει η έγκυος γυναίκα ώστε να μνη λάβει ή εκτεθεί σε τοξικούς παράγοντες που μπορεί να βλάψουν την υγεία του μωρού της.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

1ο ΤΡΊΜΗΝΟ ΚΥΉΣΕΩΣ
– 11η-14η εβδομάδα κυήσεως αυχενική διαφάνεια και Peppas
– CVS (λήψη τροφοβλάστη) για έλεγχο χρωμοσωμιακών ανωμαλιών – κατόπιν ενδείξεων (όχι ρουτίνα)
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ
– 15η έως 17η εβδομάδα A Test (συνήθως δεν πραγματοποιείται αν έχει προηγηθεί το Παππιας)
– 21η έως 23η εβδομάδα Υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου
– 18η έως 20η εβδομάδα αμνιοπαρακέντηση (δεν γίνεται ρουτίνα αλλά μετά από ενδείξεις για αποκλεισμό χρωμοσωμιακών και μεταβολλικών διαταραχών)
– 26η έως 28η εβδομάδα καμπύλη σακχάρου
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ
30η έως 34η εβδομάδα υπερηχογράφημα DOPPLER
35η έως 37η εβδομάδα βιοφυσικό προφίλ (Β.Ο.Ρ.)

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΥΗΣΗΣ
1ο ΤΡΙΜΗΝΟ: Κάθε 2 εβδομάδες από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης και μέχρι να συμπληρωθεί το 1ο τρίμηνο (12 εβδομάδες). Αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί εγκαίρως μια παλίνδρομη κύηση που συμβαίνει κατά κανόνα κυρίως στο 1ο τρίμηνο.
2ο ΤΡΙΜΗΝΟ: Ανά μήνα μέχρι την 32η εβδομάδα
3ο ΤΡΙΜΗΝΟ: 32-36η εβδομάδα- ανά 15 μέρες. Από 36η εβδομάδα έως τον τοκετό ανά 7 ημέρες.

Α. ΑΡΧΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ- ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ- ΠΡΩΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (1ο τρίμηνο)
Έχω καθυστέρηση, μήπως είμαι έγκυος; Ποια είναι τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης και πως θα τα διαπιστώσω;
Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται απουσία περιόδου μπορεί όμως να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα αίματος (κάτι σαν μικρή περίοδος).

Η εγκυμοσύνη διαπιστώνεται πάρα πολύ εύκολα.
Η πιο γρήγορη και η πιο αξιόπιστη εξέταση είναι η β-χορειακή γονιοδοτροπίνη αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει εγκυμοσύνη μέχρι και 12 ημέρες από τη σύλληψη. Επίσης, τα τεστ κυήσεως ούρων των φαρμακείων (το μειονέκτημα είναι ότι μερικές φορές ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) δηλαδή ένα τεστ αρνητικό δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι είναι αρνητικό.

Επίσης, η εγκυμοσύνη μετά την 5η εβδομάδα από την πρώτη ημέρα περιόδου ή την 3η εβδομάδα μετά τη σύλληψη μπορεί να διαπιστωθεί υπερηχογραφικά – βλέπουμε στην αρχή ένα σάκο κυήσεως.

Τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.
– Ναυτία και εμετοί (συμβαίνουν μετά την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης)
– Αλλαγές στο στήθος (μεγαλώνει και γίνεται πιο ευαίσθητο) – οι φλέβες φαίνονται περισσότερο και οι θηλές γίνονται πιο σκούρες και πετάνε προς τα έξω
– Αίσθημα συχνοουρίας
– Αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας
– Αυξημένη κολπική έκκριση
– Μεταλλική γεύση στο στόμα
– Απέχθεια σε ορισμένες τροφές όπως τσάι, καφέ
– Όλα αυτά βέβαια είναι σχετικά. Πολλές γυναίκες βιώνουν έντονα τα συμπτώματα, άλλες όμως καθόλου.

Β. Η πρώτη επίσκεψη στο γιατρό σας. Πότε πρέπει να ξεκινήσει η παρακολούθηση;
Συνήθως οι περισσότερες γυναίκες απευθύνονται στο γυναικολόγο τους με το που διαπιστώσουν με κάποιο τεστ ότι είναι έγκυες. Θα πρέπει η πρώτη επίσκεψη να γίνεται την 5η με 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα ώστε να υπάρχει χρόνος για συζήτηση για έγκαιρο προγεννητικό έλεγχο και για πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. Ο υπέρηχος που γίνεται το 1ο τρίμηνο είναι ενδοκολπικός διότι η μήτρα ακόμη μέχρι τη 12η εβδομάδα βρίσκεται μέσα στη λεκάνη της γυναίκας και επιπλέον έχουμε και μεγαλύτερη υπερηχογραφική ευκρίνεια.

Την 5η εβδομάδα μπορούμε να διαπιστώσουμε το σάκο της κύησης που θέλουμε να είναι ενδομήτριος (μέσα στη μήτρα) ώστε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της εξωμήτριας κυήσεως.
Την 6η εβδομάδα μπορούμε να διαπιστώσουμε την καρδιακή λειτουργεία του εμβρύου.
Έτσι με την διαπίστωση της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου ο γιατρός θα δώσει τον προγεννητικό έλεγχο που περιλαμβάνει μία σειρά εξετάσεων αιματολογικών, ούρων, σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, εξέταση από καρδιολόγο, καλλιέργειες κολπικών υγρών.