• Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο

  • Αθήνα - Αμπελόκηποι Λεωφ. Κηφισίας 80 Τηλ. 2106910101

Η κύηση διαρκεί 40 εβδομάδες (280 ημέρες). Δείτε αναλυτικά τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας!

 

1η-4η εβδομάδα

Το έμβρυο έχει εμφυτευθεί στη μήτρα, τα τοιχώματα του ενδομητρίου παχαίνουν. Η γυναίκα δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την εγκυμοσύνη της.

 

5η-6η εβδομάδα

Η γυναίκα υποψιάζεται την εγκυμοσύνη λόγω καθυστέρησης στην περίοδο. Το έμβρυο έχει μέγεθος φασολιού και ο ομφάλιος λώρος σχηματίζεται.

 

7η - 10η εβδομάδα

Η καρδιά του εμβρύου ξεκινά να αναπτύσσεται και τα σημαντικότερα όργανά του (εγκέφαλος, πνεύμονες, συκώτι, μάτια, αυτιά, δάχτυλα) είναι σχεδόν σχηματισμένα. Η μητέρα έχει πρωινές ναυτίες και οι ορμόνες της αρχίζουν να επηρεάζουν τη διάθεσή της.

 

11η - 14η εβδομάδα

Στις εβδομάδες αυτές της κύησης, η μητέρα θα κάνει αιματολογικό έλεγχο και τον έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας. Ο κίνδυνος αποβολής μειώνεται πολύ. Τα γεννητικά όργανα του μωρού και ο πλακούντας έχουν διαμορφωθεί.

 

15η - 18η εβδομάδα

Η μαμά αντιλαμβάνεται τις πρώτες κινήσεις του μωρού. Το μωρό αντιδρά στους ήχους. Γίνεται η αμνιοπαρακέντηση, όπου κρίνεται απαραίτητο, και οι γονείς μαθαίνουν το φύλο του παιδιού. Η εγκυμοσύνη είναι πια ορατή στο σώμα της μητέρας.

 

19η - 24η εβδομάδα

Το μωρό σας αρχίζει να κλωτσά, έχει χνούδι ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες και η μητέρα πρέπει να κάνει το υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου. Τα οστά του εμβρύου δυναμώνουν. Το βάρος του φθάνει τα 500-600 γραμμάρια και αν υπάρξει τοκετός, το μωρό επιβιώνει σε μονάδα εντατικής φροντίδας.

 

25η - 30η εβδομάδα

Το μωρό ζυγίζει 1 κιλό. Η ανάπτυξή του συνεχίζεται, ενώ ξεκινούν και οι συστολές της μήτρας.

 

31η - 35η εβδομάδα

Το μωρό ζυγίζει 2 κιλά και αλλάζει θέση, για να είναι με το κεφάλι προς τα κάτω. Η μήτρα της μητέρας έχει μεγαλώσει αρκετά και πιθανό να της προκαλεί συχνοουρία, δυσπεψία και δυσκολία στην αναπνοή.

 

36η - 40η εβδομάδα

Η διαδικασία ανάπτυξής του μέσα στη μήτρα έχει ολοκληρωθεί και το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί. Η μητέρα ετοιμάζεται για τον τοκετό. Αν ο τοκετός είναι φυσιολογικός, ο γιατρός σας θα περιμένει την 40η εβδομάδα. Αν γεννήσετε με καισαρική, η γέννα μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα.

Χρησιμοποιείστε τον υπολογιστή εγκυμοσύνης για να μάθετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού.